In de spotlights

Al op de basisschool schrijft ze met veel plezier aan opstellen. ‘Heerlijk vond ik dat, zo opgaan in mijn eigen fantasie.’ Aan een carrière als schrijver denkt Petra Steffens dan nog lang niet. Haar carrière begint in de toeristische branche. Als reisbureaumanager gaat ze aan de slag bij diverse reisbureaus; vakanties organiseren voor allerlei gezelschappen is haar dagelijkse kost, naast het motiveren en stimuleren van collega’s. ‘In contact zijn met mensen, boeide me. Ik was altijd erg nieuwsgierig en zocht samen met hen naar wensen en behoeften. Met goed luisteren en me inleven lukte dat altijd.

Na het regelen van vakanties komen de zakenreizen aan bod, waarna ze bij toeval op de Marketing en Communicatieafdeling van een organisatie in vakantiewoningen terecht komt. Hier ontdekt ze haar passie om teksten mooier of fijner leesbaar te maken, haar gevoel voor taal wakkert weer aan. Min of meer tegelijkertijd gaat Petra een nieuwe uitdaging aan en begint amateurtheatergezelschappen te interviewen voor een cultuurmagazine. ‘Na mijn eerste try-out wist ik meteen, dit is fantastisch.’ Haar vaardigheid in luisteren komt perfect van pas. ‘Interviewen is geweldig. Puur omdat ik van binnenuit nieuwsgierig ben naar wat de ander beweegt om te doen wat hij of zij doet.  Dat ik van alles mag vragen en het vervolgens mooi mag weergeven in een artikel.’ Het schrijversknopje is aan!

Of ze ook goed kan schrijven, daaraan twijfelt ze lang. Maar schrijven maakt haar blij. Een paar cursussen bij de Hogeschool voor Journalistiek bieden uitkomst. En zo ontpopt zich steeds meer de schrijver in Petra. In 2011 ziet haar onderneming Petra tekst&taal het licht en waagt ze de sprong in het diepe om als redelijk onervaren schrijver het tekst- en schrijfgebied op te gaan. Spijt heeft ze hiervan nooit gehad.

‘Schrijven is een prachtige manier om uitdrukking te geven aan wat je wilt vertellen of wat je bezig houdt. Op allerlei fronten speelt tekst een leidende rol. In mijn werk als tekstschrijver voor bedrijven zoek ik het zakelijke en commerciële schrijven op. In mijn interviews en de daaruit volgende verhalen, die ik portretten noem, speelt vooral de mens een rol en waarom iemand doet wat hij of zij doet. Iedereen verdient het om zichtbaar te zijn als mens.’

Naast het verzorgen van teksten voor websites, nieuwsbrieven, artikelen en blogs redigeert Petra ook artikelen voor een vakblad binnen de haptonomie én voor een atletiekblad. Net als vroeger, maakt ze ook tijd voor het schrijven van verhalen. ‘In mijn vrije tijd maak ik verhalen en gedichten. En net als veel schrijvers lees ik veel; ik heb zelfs een eigen Leesclub.’ Onlangs begon Petra schrijfworkshops aan te bieden. ‘Mijn enthousiasme om het plezier in schrijven over te brengen, geeft een hele andere dimensie aan mijn passie. Ik geniet daar erg van.’

Haar missie is om zoveel mogelijk mensen zichtbaar te maken met een geschreven portret. Een portrettenboek maken, staat op haar wensenlijst. ‘Elke ondernemer heeft zijn eigen verhaal, dat is juist zo mooi.’ Naast haar wens voor een boek vindt Petra het ook waardevol het plezier in schrijven bij anderen te stimuleren. ‘In mijn ogen kan iedereen schrijven. Als je er maar tijd voor vrij maakt en er aandacht aan besteed.’

Wat betekent OC Arnhem voor jou?
OC Arnhem is een netwerk waar ik graag kom. Het laagdrempelige spreekt me aan; niet teveel moeten of doen. Sinds 2013 zet ik me als medeorganisator in om het netwerk van Open Coffee Arnhem bruisend en actief te houden. Met het optekenen van ondernemersportretten draag ik bij aan het zichtbaar maken van ondernemers en laat ik zien wat ik doe en kan. Zo help ik mee aan de groei en bloei van het netwerk.

Wil je meer weten over Petra? Spreek haar aan tijdens Open Coffee of neem een kijkje op haar website

© Petra Steffens

Drie redenen om naar Open Coffee Arnhem te komen

Plus een aantal voorbeelden van activiteiten die het nóg leuker te maken.

R

Gezellig

En je mag het nog werken noemen óók.

R

Gratis

Je betaalt alleen je eigen drankje(s).

R

Laagdrempelig

Geen inschrijving of lidmaatschap.

Zakelijke Speeddate

Vraag en Aanbod Corner