In de spotlights

Als leidinggevende bij zeer diverse organisaties ziet Barbaree van den Ende steeds dezelfde knelpunten: mismanagement en/of miscommunicatie. ‘Dat bracht me telkens weer bij de vraag ‘Hoe kun je een goede leidinggevende zijn?’ Dat ben ik voor mezelf gaan onderzoeken.’ Haar nieuwsgierigheid brengt haar bij een aantal opleidingen. ‘Mijn behoefte om wetenschappelijk onderbouwde kennis te combineren met praktische uitvoerbaarheid leidde mij naar de opleiding ‘Action Centered Leadership’ van John Adair in Engeland. Ook leerde ik video analyses kennen van Professor Goodfield en later van het opleidingsinstituut INSA. Ik kreeg antwoorden die mij echt verder hielpen. Dat maakte zoveel indruk dat het de basis is gaan vormen voor mijn onderneming Taking Action.’

Met Taking Action deelt zij haar kennis en ervaring door individuen en organisaties te trainen, te begeleiden en te coachen. In haar begeleiding maakt zij gebruik van video-analyses en de daarmee beschikbaar gekomen inzichten. ‘Ik heb zelf ervaren dit heel goed werkt. Een video-analyse is niet manipuleerbaar, zoals een lijst met vragen wel kan zijn, en geeft veel inzicht in bepaalde patronen.’

Video-analyse

Een video-analyse is altijd het startpunt bij Taking Action. ‘Ik maak een persoonlijke video opname van ongeveer 6 minuten. De beelden bekijk ik samen met cliënt (of met meerdere cliënten als het een teamtraining of teambuilding betreft), in slow motion. We letten vooral op de microbewegingen rondom de ogen en zoeken naar herhalende patronen.’ Dit herhalende patroon heet een PNR, een Persoonlijk Non-verbaal Repertoire.

Persoonlijk Non-verbaal Repertoire

Het PNR is een signaal vanuit het onbewuste dat zichtbaar is in een patroon van gezichtsuitdrukkingen en subtiele spierbewegingen. ‘Het analyseren van het PNR geeft inzicht in de gedragsstrategie van een persoon. Kwaliteiten, valkuilen en behoeften in inter-actie worden zichtbaar. En dit inzicht maakt het mogelijk de communicatie te verbeteren.’ Er zijn drie basis gedragsstrategieën; 1.freeze 2.fight, 3.flight. Deze strategieën bepalen voor een groot deel het gedrag dat iemand onbewust aanneemt in stress situaties. ‘Een strategie is niet te veranderen, wel hoe iemand omgaat met bepaalde gebeurtenissen of met mensen. Dit leer ik mensen, het is direct heel praktisch toepasbaar en optimaliseert communicatie op allerlei gebieden. ’

Barbaree’s wens is haar kennis daar te brengen waar mensen worden opgeleid, zoals op Hogescholen, Universiteiten of andere opleidingen. ‘Mensen die met mensen werken, zoals leidinggevenden, hebben ook veel baat bij mijn begeleiding en coaching. Het helpt hen zich goed te voegen in een gesprek als ze de strategie bij de ander sneller herkennen. Heel waardevol dus.’

Wat betekent Open Coffee Arnhem voor jou?

Open Coffee Arnhem is voor mij een hele leuke plek om elkaar te ontmoeten. Het is zeer toegankelijk en enorm stimulerend voor mij als ondernemer. Ook de speeddate vind ik erg leuk, daar hoor ik van veel mensen in het kort wat ze doen. Ik ontvang altijd bruikbare tips.

Kennis maken met Barbaree? Je ziet haar regelmatig bij Open Coffee Arnhem maar ook op haar website vind je informatie over workshops en begeleidingstrajecten www.takingaction.nl.

© Petra Steffens

Drie redenen om naar Open Coffee Arnhem te komen

Plus een aantal voorbeelden van activiteiten die het nóg leuker te maken.

R

Gezellig

En je mag het nog werken noemen óók.

R

Gratis

Je betaalt alleen je eigen drankje(s).

R

Laagdrempelig

Geen inschrijving of lidmaatschap.

Zakelijke Speeddate

Vraag en Aanbod Corner